Gürcistan Çalışma İzni ve Oturma İzni. Gürcistan Vizesi

0

Gürcistan Çalışma İzni ve Oturma İzni. Gürcistan Vizesi

Türkiye ve Gürcistan arasında 10 Aralık 2011’de yürürlüğe giren düzenleme ile ülkeler arasında Gürcistan vizesi olmaksızın nüfus cüzdanıyla seyahat etme hakkı tanınmıştır. Nüfus cüzdanıyla Türkiye’den çıkış yapmak isteyen vatandaşlarımıza sınır görevlileri tarafından “” verilmektedir. Verilen bu formu Gürcistan’da kalınan süre boyunca yanlarında çalışmaları zorunludur. Türkiye’ye giriş yapmak için hudut görevlilerine nüfus cüzdanının yanında Giriş-Çıkış Formunu’da teslim etmek zorunludur.

Gürcistan’a giriş yapılırken doksan günü aşmayacak seyahatler için vizesiz geçiş yapma hakkı tanınır. Bir sebepten dolayı Gürcistan’da 90 günden fazla kalmak isteyen ve oturma izni müracaatında bulunacak olan Türk vatandaşlarının Gürcistan’a giriş sırasında pasaport kullanmaları gerekmektedir.

Gürcistan Oturum İzni

Gürcistan’ a vizesiz turistik seyahat mümkün olmasına rağmen, çalışmak veya orada yaşamak için özel izin almak gerekmektedir. Eğer sadece Gürcistan’da yaşamak değil aynı zamanda iş kurmak veya çalışmak istiyorsanız oturum izni ve çalışma izni almak zorundasınız. Oturum izni alabilmek için pasaport ile başvuru yapmak zorundasınız.

Gürcistan Oturum İzni Çeşitleri

  • Eğitim Oturum İzni: Eğitim izni Gürcistan’da herhangi bir eğitim kurumuna kaydını yapan öğrencilere verilen bir oturum iznidir.
  • Çalışma izni: Gürcistan’a gelmiş olan girişimci iş adamlarına veya serbest çalışan işçilere verilen oturum iznidir
  • Yatırımcı oturum izni: Gürcistan’da 300.000 GEL (113.000 dolar) yatırım yapan kişilere verilen oturum iznidir. Bu oturum izni yatırım yapan kişinin eşini ve reşit olmayan çocuklarını da kapsar.
  • Aile birleşimi oturum izni: Gürcistan dışında vatandaşlığı olan ve Gürcistan’da yakın aile üyeleri ( anne,baba, çocuk veya eş) bulunan kişilere verilen oturum iznidir.
  • Kısa dönemli oturum izni: Gürcistan’da 95.000 GEL (35.000 dolar ve üzeri) taşınamaz mülk veya mal alan kişi ve ailesine verilen oturum iznidir.
  • Kalıcı oturum izni: Başka ülkede yaşayan Gürcü eş anne, baba, çocuğa verilen izindir. Bunun haricinde 6 yıl boyunca geçici oturum iznine sahip olan kişiye de kalıcı oturum izni verilir.

NOT: Gürcistan’da eğitim amaçlı bulunup eğitim amacıyla geçirdiği süre ön şart olan altı yıl süreden sayılmaz.

Gürcistan’da Geçici Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru için ülkemizde bulunan Gürcistan elçiliğiyle görüşmeniz gerekmektedir. Oturum izninizi almak için aşağıdaki belgelerle başvuru yapmanız gerekmektedir.

Öğrenci ve hastalar için gerekli belgeler

  • Pasaport
  • Kabul edildiğiniz üniversite tarafından verilen davet mektubu veya sertifika
  • Gürcistan’da yasal kalışınızı doğrulayan belge
  • Hastane veya sağlık merkezinden alınmış ve hastanın tedavi sürecini gösteren belge
  • Gürcistan’daki yaşam masraflarınızı karşılayacak kaynağı gösteren belgeler
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Yatırımcılar için gerekli belgeler

  • Pasaport
  • Gürcistan’da yasal kalışınızı doğrulayan belge
  • 100.000 GEL değerinde emlak varlığınızı ispatlayan belge veya bu miktardaki varlığınızı belgeleyen banka dekontu
  • Gürcistan’daki bir devlet yetkilisinden veya 3 Gürcistan vatandaşı tarafından yazılmış tavsiye mektupları
  • İşlem ücretinin ödendiğini gösteren dekont
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Uzmanlar veya işçiler için gerekli belgeler

  • Pasaport
  • Gürcistan’da yasal kalışınızı doğrulayan belge
  • Gürcistan’daki işinizi gösteren belge veya kendi işiniz ise yıllık cironuzu gösteren banka dekontu
  • Gelirinizin yasal olduğunu kanıtlayan belgeler
  • 2 adet biyometrik fotoğraf.

NOT: Gürcistan çalışma izni almak için orada yaşayacağınız süre içerisinde kalacağınızı beyan ettiğiniz ev için ev sahibinin yazılı izin belgesi (noter imzalı) gerekmektedir.

Taşınmaz mülk sahipleri için gerekli belgeler

  • Pasaport
  • Gürcistan’da yasal kalışınızı doğrulayan belge
  • Gürcistan’daki bir devlet yetkilisinden veya 3 Gürcistan vatandaşı tarafından yazılmış tavsiye mektupları
  • Gürcistan’da 95.000 GEL (35.000 dolar ve üzeri) taşınamaz mülk sahibi olduğunuzu gösteren belge veya bankada aynı miktarda para bulunduğunu gösteren banka beyanları
  • İşlem ücretinin ödendiğini gösteren belge
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Gürcistan oturma izni almak için istenen minimum ücret 200 dolar civarındadır.

Gürcistan’da kalıcı oturma izni

Kalıcı oturum izninin en önemli şartı 6 yıl boyunca geçici oturum izni ile Gürcistan’ da yaşamış olmaktır. Ancak eğitim oturum iznine sahipseniz eğitim esnasında orada geçirdiğiniz süre altı yıl ön koşulunu karşılamamaktadır.

Gürcistan vizesi, Gürcistan çalışma izni ve oturma izni, turistik ve öğrenci vizesi nasıl alınır ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Gürcistan ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki konulara da göz atabilirsiniz;

Gürcistan’da Üniversite Okumak

Gürcistan’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Gürcistan’da Yaşam Giderleri

Gürcistan’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri

Gürcistan’da İş İmkanları

Gürcistan’da İş Kurmak. Şirket Açmak

 
Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kariyerfikirleri.com