Suudi Arabistan’da İş Kurmak. Suudi Arabistan’da Ne İş Yapılır?

0

Suudi Arabistan'da İş Kurmak. Suudi Arabistan'da Ne İş Yapılır?

Son yıllarda ülkemizden pek çok firma Arap yarımadası'na yönelmiş ve bu bölgede çeşitli sektörlerde şler yapmıştır. Bu ülkelerden biri olan Suudi Arabistan, son yıllarda revaçta olan bir ülke ve en çok tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

isteyenlerin bilmesi gereken belli başlı konular vardır. Bu yazımızda Suudi Arabistan'da iş kurmak isteyenler için gerekli tüm bilgileri vermeye çalıştık.

Suudi Arabistan'da Hangi Sektörlerde İş Kurulabilir?

Suudi Arabistan'da iş kurmak isteyenler için faydalı ve fazla gelir elde edebilecekleri dört sektör bulunmaktadır. Bunlar; gıda, inşaat, tekstil ve turizm sektörleridir. Bu sektörlere genellikle yurt dışından yatırımlar yapılmaktadır. 

Gıda sektöründe iş kurmak isteyen Türk yatırımcılar için en ideal iş alanı lokanta veya restoran açmaktır. Özellikle hac dönemlerinde pek çok Türk hacının Suudi Arabistan'a gelmesinden dolayı Türk lokanta ve restoranları daha çok tercih edilmekte ve bu da daha çok kar elde edilmesine yol açmaktadır.

Tekstil sektöründe yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ise ülkede tekstil atölyeleri açabilirler. Ayrıca bireysel yatırımcılar perakende olarak veya pazarlama şeklinde bu ülkede tekstil sektöründe iş yapabilirler. Suudiler genellikle tekstil işleri ile ilgilenmedikleri için sektör daha çok Türk ve Avrupalı yatırımcıların elinde bulunmaktadır.

İnşaat sektöründe ise pek çok alanda son yıllarda yapılan inşaat projeleri sayesinde bu sektörün canlandığını görmekteyiz. Bu sektörde Suudi Arabistan'da iş kurmak isteyen yatırımcılar pek çok inşaat projelerini üstlenip projeleri tamamladıktan sonra muazzam gelir elde ederler.

Suudi Arabistan'da İş Kurmak İçin Gereken Yasal Prosedürler

Suudi Arabistan'da iş kurmak isteyen yatırımcıların öncelikle istenen gerekli belge ve evrakları eksiksiz bir şekilde ilgili makamlara teslim etmeleri gerekmektedir. Yatırımcılardan istenebilecek belge ve evraklar aşağıda belirtilmiştir.

  • Ortakların 4 fotoğrafı
  • Başvuru formu
  • Her bir ortağın pasaportu. Pasaportun süresi en az 6 aylık olmalı.
  • Şirketin ticari sicil kaydının kopyası ve kendi ülkesindeki ticari işin onaylandığını gösteren kurum belgesi
  • Son 2 yıla ait şirketin mali bilançosu
  • Yatırımcının özgeçmişi ve diploması
  • Üç büyük müşterinin ve bağlantı kurduğu kişilerin listeleri
  • Son 6 aylık banka bildirim belgesi
  • Şirketin ana sözleşme taslak metni
  • Ortakların özgeçmişleri ve diplomaları
  • Ortaklık oranları
  • Son 6 aylık banka hesap döküm bildirimi
  • Firmaların esas sözleşme kopyaları
  • Ortakların amaçları, isimleri ve hisse oranları

Suudi Arabistan'da Şirket Kurmak İçin Prosedürler

Suudi Arabistan'da şirket kurma ile ilgili yetkili kurumlar birkaç tanedir. Bu kurumlar; Suudi Arabistan Yatırımlar Genel İdaresi, Suudi Arabistan Standartlar Teşkilatı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Zekat ve Gelir Vergisi Dairesi'dir.

Ülkede şirket kurmak için gereken prosedürler şirketin türüne göre değişmektedir. Tek ortaklı şahıs şirketleri için ortak sayısı veya sermaye azami/asgari sınırı bulunmamaktadır. Halka açık limited şirketi ise en az 5 ortağa sahip olmalıdır ve azami/asgari sermayesi 2,665,000 $ olmalıdır. Özel limited şirket için istenen ortak sayısı en az 5 ve azami/asgari sermaye ise 533,000 $ olmalıdır. Genel ortaklık şirketi olarak kurulan bir şirket için istenen ortak sayısı en az 2 olmalıdır ve sermaye azami/asgari ise 200,000 $ civarında olmalıdır. Suudi Arabistan'da iş kurma ile ilgili daha fazla bilgi almak için detaylı bir şekilde bilgiler veren www.doingbusiness.org sitesinden faydalanılabilir.

Suudi Arabistan'da İş Kurmanın Maliyeti ve Kar Oranları

Suudi Arabistan'da yatırım yapmak isteyenler için yukarıda bahsettiğimiz 3 sektör olan gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinin daha karlı ve fazla gelir elde etmesini sağlayan sektörler olduğu bilinmelidir.

Bu sektörlerde yapılacak yatırımların maliyetleri ve kar oranları da farklılık göstermektedir. İşte Suudi Arabistan'da orta ölçekli bir iş kurmanın maliyeti ve kar oranları :

  • Tekstil sektörü ortalama maliyeti : 200.000 – 300.000 $

Tekstil sektörü ortalama kar oranı : %150

  • İnşaat sektörü ortalama maliyeti : 1.000.000 $

İnşaat sektörü ortalama kar oranı : %300

  • Gıda Sektörü ortalama maliyeti : 500.000 – 1.000.000 $

Gıda sektörü ortalama kar oranı : %50

Suudi Arabistan'da iş kurmak, dükkan açmak ile ilgili daha fazla bilgi almak ve görüş belirtmek için aşağıdaki yorum bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki konuları da inceleyebilirsiniz;

Suudi Arabistan'da Yaşam

Suudi Arabistan'da Üniversite Okumak

Suudi Arabistan Çalışma İzni ve Oturma İzni

Suudi Arabistan'da Genel Yaşam Giderleri

Suudi Arabistan'da Nasıl İş Bulunur? Suudi Arabistan İş İlanları

Suudi Arabistan İş İmkanları

Suudi Arabistan'da Maaşlar


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.