Libya’da Çalışmak, Türkler için Libya’da İş İmkanları
İçindekiler
Libya’da Çalışmak, Türkler için Libya’da İş İmkanları
Libya Hakkında Genel Bilgiler
Libya; Kuzey Afrika’da Mağrip bölgesinde, Akdeniz’e kıyısı olan ve doğusunda Mısır, güneydoğusunda Sudan, güneyinde Çad ve Nijer, batısında Tunus ve Cezayir ile komşu olan bir Afrika ülkesidir.
Dünyanın en büyük onuncu Petrol rezervine sahip olan ülke, Afrika’nın dördüncü, dünyanın 16. en büyük ülkesidir.
Libya adı, Eski Mısırlıların Nil’in batısında yaşayan Berberiler için kullandıkları Lebu sözcüğünden gelmektedir. Böylece sözcük Eski Yunanca’ya Libia olarak geçmiştir. Ülkenin büyük bir bölümü çöllerle kaplıdır. Yüzey şekilleri diğer Kuzey Afrika ülkeleri ile benzerlik göstermektedir. Ülkenin engebeli dağlık kesimleri kuzeydoğu ve kuzeybatı ile güneydedir. Ülkenin başkenti Trablus’tur. Resmi dili Arapça olmakla birlikte yaygın konuşulan Berberice dili de vardır. Halkın çoğunluğu Sünni Müslümandır. Ülkenin asıl yerlileri Berberi kabileleridir.
Ülke yüzölçümü 1.760.000 km² alana sahiptir. Bu alanın %95’i çöl ile kaplıdır. Büyük Sahra Çölü Libya topraklarının büyük bir bölümünü meydana getiren ıssız bir alana yayılmıştır. Ülke iklimi çöl ikliminin tesiri altındadır. Yazları sıcak ve kurak geçerken, kışları ılık ve az yağışlı geçer. Kıyı bölgelerde Akdeniz iklimi hüküm sürerken, kıyıya yakın yaylalarda yüksek ova iklimi hakimdir. Libya’nın en önemli gelir kaynağı petroldür. Şu anki mevcut petrol yatakları ülkenin ihtiyacını karşılamakla birlikte en önemli ihraç edilen kaynaktır.
Libya’da Yabancıların Yaşam Koşulları ve Kültürel Farklılıklar
Öncelikle Libya’nın kültüründen bahsedecek olursak, Libyalılar sıcakkanlı insanlardır ve gelenek göreneklere oldukça önem vermektedirler. Libya’da bir kadınla göz teması kurmak, el sallamak veya ona gülümsemek kaba bir davranış sayılır. ‘’İnşallah’’ kelimesinin kullanımı oldukça yaygındır.
Halkın çoğu dinine büyük önem verir. Dini günlerde ve bayramlarda havai fişekler ile kutlama yapılır. Libya’da içki içmek yasaktır. Ülke hukukunda genel olarak şeriat hükümleri bulunmaktadır.
Görüldüğü gibi Libya’da kültürel farklılıklar yabancılar için bazı alanlarda katı olmakla birlikte genelde yabancıların yaşam koşulları için uyum sağlayabilme durumu bulunmaktadır. Libya’da çalışmak isteyen Türker’in Libya’nın kültürel farklılığına alışması zor değildir.
Libya’da Yaşam Giderleri, Kira, Ulaşım, Gıda Fiyatları
Libya’da çalışmak isteyenleri ilgilendiren en önemli konu ev kiraları, gıda ve ulaşım fiyatlarıdır. Bu konu ile ilgili bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
Libya’da gıda fiyatlarına baktığımızda temel besinlerin fiyatları şöyledir;
- 1 litre süt: 2.51 $
- Somun ekmek 500 gram: 0.45 $
- Beyaz pirinç 1 kg: 2.37 $
- 12 adet yumurta: 3.41 $
- 1 kg peynir: 12.80 $
- Göğüs (tavuk) 1 kg: 10.51 $
- 1 kilo elma: 5.34 $
- 1 kilo muz: 3.18 $
- 1 kilo portakal: 1.92 $
- 1 kilo domates: 1.59 $
- 1 kilo patates: 1.44 $
- 1 kilo soğan: 1.20 $
Libya’da ulaşım fiyatlarına baktığımızda ise;
- Tek yönlü bilet (yerel ulaşım): 0.72 $
- Taksi normal tarife: 2.88 $
- Taksi 1 km: 2.16 $
- Benzin 1 litre: 0.11 $
- Aylık ulaşım geçişi: 21.58 $
Libya’da kira fiyatları evin bulunduğu yere ve oda sayısına göre değişiklik göstermektedir.
- Şehir merkezinde bir odalı dairenin kirası: 500 $
- Şehir dışında bir odalı dairenin kirası: 300 $
- Şehir merkezinde üç odalı dairenin kirası: 1.000 $
- Şehir dışında üç odalı dairenin kirası: 650 $
- 85 m2’lik bir evin su, ısınma, soğutma, elektrik gibi maliyeti ise aylık 28.35 $’dır.
- Aylık internet fiyatı (60 mbps): 33.81 $
- Dakika başı kontörlü telefon ücreti: 0.06 $
Libya’da Çalışmak isteyen Türkler İçin İş İmkanları
Türkiye 2007 yılından sonra Türk inşaat firmalarının ve müteahhitlerin Libya’da iş yapmaya başlaması ve bunun her yıl artması ile ekonomik ilişkilerde bir canlanma yaşanmasına neden olmuştur.
2011 yılında yaşanan iç savaş nedeniyle ekonomik ilişkiler kesilmiş ve ardından iç savaş bitince tekrar eskisi kadar olmasa da bir ekonomik ilişki kurulmuştur. Libya’da Türkler için iş imkanları en çok inşaat sektöründe geniş olarak bulunmaktadır. Türk müteahhitleri her yıl Libya’da inşaat projeleri üstlenmekte ve bu da inşaat sektöründe çalışacak kişilerin alımında bir artışa neden olmaktadır. Libya’da inşaat sektörü ağırlıklı olarak iş yapıldığından bu sektörle alakalı elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Libya’da İş İmkanları Nelerdir?
Libya, Kuzey Afrika’da Akdeniz kıyısında bulunduğundan dolayı Avrupa ve Afrika ülkeleri ile jeostratejik bir konuma sahiptir. Bu jeostratejik fırsattan dolayı iki kıta arasında iş yapma potansiyeli yüksektir. Ayrıca Libya, Afrika’daki en büyük ham petrol rezervlerine sahiptir. Bu alanda da iş fırsatları oldukça yüksektir. İç savaş sonrasında ülkenin ulaşım, altyapı ve yeni binaların yapımı için de inşaat sektörü özel bir yer kazanmaktadır. Libya ekonomisi petrole bağlı olduğundan hükumet sadece petrole bağımlı olmamak için gıda ve tarım sektörüne yönelik önemli çalışmalar yapmakta ve bu sektörde özellikle kıyı kesimlerde geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Libya’da Kendi İşini Yapmak İsteyenler Ne İş Yapabilir?
Daha önce bahsettiğimiz gibi Libya’da Türkler için en önemli iş yapabilme sektörü inşaat sektörüdür. Bununla birlikte teknik müşavirlik sektöründe de iş yapılabilir. Teknik müşavirlik sektöründe Türk yatırımcıların sayısı azdır ve kendi işini yapmak isteyenler için bu sektör cazip gelebilir.
Ayrıca Libya’da balıkçılık kaynakları büyük potansiyel taşımasına rağmen Libya bu potansiyeli değerlendirememektedir. Kıyı hattında ton balığı ve sardalya bol olmasına rağmen işleme tesisleri yetersizdir. Bundan dolayı balıkçılık alanında da yatırımcılar kendilerine ait işlerini kurabilirler.
Son olarak Libya turizm açısından çekici bir ülkedir ve turizm sektöründe kendi işini yapmak isteyenler için önemli bir alan görülebilir.
Libya’da Asgari Ücret – Libya’da Maaşlar
Libya’da asgari ücret aylık 325 $, yıllık ise 1.785 $’dır. Hükumet kira ve kamu hizmetlerini ciddi bir şekilde desteklemektedir. Libya’da asgari ücret en son 1 Mart 2011’de değişti. Libya asgari ücret bakımından uluslararası para sisteminde 197 ülke arasında 81.sırada yer almaktadır.
Libya’da çalışmak isteyenler inşaat mühendisi, inşaat işçisi, iş makinesi operatörü olarak çalışabilirler ve ortalama 2000 dolardan başlayan maaş alabilirler. Ayrıca Libya’da çalışmak isteyenler mutlaka çalışma vizeleri almak zorundadır. Çalışma vizesi olmadan yasal işçi statüsünde sayılmazlar ve işverene karşı da yasal bir hakları olmadığından yargı yoluna da başvuramazlar.
Libya hakkında daha fazla bilgi almak ve iş birliği yaptığımız firmaların ihtiyaç halinde sizinle bağlantıya geçmesi için mail adresinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Libya Vizesi, Çalışma İzni, Oturma İzni Nasıl Alınır?
Libya’da Faaliyet Gösteren Türk Firmaları
Almanya’da Nasıl İş Bulunur? En Hızlı İş Bulma Yöntemi
kaynakcıyım yurt dışıişi arıyorum
Tecrübsm yok ama her türlü işi yapabilirim
serhat_demir_35@hotmail.com…aşçıyım türk mutfağı ağırlıklı çalışıyorum iş arıyorum.29 yaşındayım.izmir de ikamet ediyorum .
Mobilyacıyım ve hertürlü işede uyum sağlayabilirim
İnşaat alçı boya yapıyorum
Ağır vasıta şoförü yüm
merhabalar bayan kuaförü olarak çalışmak mümkünmü şartlar nedir geçim vs
B ehliyetim var aktif bir şekilde araç kullanıyorum arapça biliyorum özelikle orto doğu ülkelerinde çalışabilirim
Mobilya iskelet üretim ve modüler mobilya ustasıyım bu alanda veya iş makinasi forklift G ve B ehliyetim de mevcuttur bu alanlar üzerine şartları iyi vede resmi olan iş arıyorum
ozeldeniz1199@gmail.com
Mobilya boya ve cila ustasıyım libyada çalılmak istiyorum
2010 yılında sirte makro elektrik firmasıyla çalıştım ağır. Vasıta ehliyetim var çalışmak istiyorum
İstanbul’da yaşıyorum Libya’da çalışmak istiyorum 2010 yılında sirte de çalıştım yardımcı olursanız memnun olurum
Hububat bakliyat eleme ve temizleme makinaları imalat ve montaj ustasıyım kaynak çeşitleri konusu da ustalık belgelerim mevcuttur
Selam :
G sınıfı fortlif egliyetim var
E sınıfı egliyetim var
Berberlik var
Elektronik var
Alçı boya ustasıyım
Mobilya giyim işleri yapıyorum
Ben mobilya ve atölye işlerini yapıyorum
Bilgisayar teknik servis ve yazılımcıyım
Iasp uluslararası yakın koruma sertifikam ve kartımda mevcuttur.
1971 doğumluyum makina teknisyeniyim 1990 yılındanberi iş makinaları bakım onarım yapıyorm uzmanlık alanım otomatik şanzuman ve hidrolik üzerinedir ingilizce katolok okuyabilirim yurt dışı iş arıyorum.
İş istiyorum tamam Avrupa
Selamün aleyküm bende iş arıyorum suan inşaatta yardımcı olarak çalışıyorum daha önce hastanede temizlik ci olarak çalıştım
Ben fayans ve mermer ustasım 15 yıldan beri bu iş yapıyorum arabçe Dili var