Katar’da Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadara Geçinilir?

2

İçindekiler

Katar’da Yaşam Giderleri. Aylık Ne Kadara Geçinilir?

Orta Doğunun kalbinde ve yer alan Katar, bir dönemler balıkçılık ve incir ticareti ile küçük bir ülke oluştururken, bugün doğalgaz ve satın alınan dev şirketler ile çok zengin bir ülke haline gelmiştir. Kişi başı milli gelir açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar, kendi vatandaşları için her ay maaş ödemesi dahi gerçekleştiriyor.

Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olan Katar’da hırsızlık neredeyse yok denecek kadar azdır. Turizm açısından da gelişim göstermek isteyen bir ülke olan Katar, 2022 Dünya Kupası organizasyonuna ev sahipliği yapacak. Büyüyen bir ekonomik yapıya sahip olması ile birlikte bu ülkede nüfusun %80’i göçmenler tarafından oluşturulmaktadır. Bu nedenle Katar’da yaşam giderleri daha çok yabancı vatandaşları ilgilendirmektedir.

Katar’da Geçinmek Kolay Mı?

Katar’da yaşamakta olan birçok mühendis ve üniversite mezunu tarafından belirtildiği üzere satın alma gücü yüksek olduğu için kazanılan parayla gayet rahat bir yaşam sağlanabiliyor. Yani genel kapsamda Katar’da yaşam giderleri çalışanlar için uygun rakamlar oluşturabiliyor. Ülkede para birimi olarak Katar Riyali kullanılmaktadır. 1 TL ile 0,68 Riyal, 1 Euro ile 4,12 Riyal ve 1 Dolar ile 3,64 Riyal alınabilmektedir.

Katar’da vatandaşlar birçok hastane ve eğitim kurumundan ücretsiz hizmetler alıyor. Toplu taşımanın neredeyse yok denecek kadar az olduğu ülkede trafik cezaları ise çok yüksek rakamlar gösteriyor.

Türkiye ekonomisine göre benzin ve elektronik eşyalar çok uygundur. Bunun dışında tüm kalemlerde çok yüksek rakamlarla alışveriş yapılabiliyor. Eğer Katar’da para kazanıyorsanız, yaşam gayet yolunda giderken, ilk aşamada çalışarak birikim yapabileceğiniz ülkelerden birisini oluşturmaktadır. Son yıllarda artan iş imkanları ile birçok Türk vatandaşı tarafından Katar tercih edilmektedir.

Katar’da Konaklama Giderleri

Katar’da çalışma koşullarını göz önünde bulundurarak, yerleşmeyi ve yaşamayı planlarsınız, Katar’da yaşam giderleri açısından öncelikle konaklama masraflarını öğrenmeniz gerekir. Ülkede ev kiraları tek yatak odalı bir ev için şehir merkezinde ortalama 5000 Riyal ve şehir dışında ortalama 3500 riyal kadardır. 3 yatak odalı bir daire ise şehir merkezinde ortalama 10.000 Riyal ve şehir dışında ortalama 7000 riyal ücret oluşturmaktadır.

Konaklama tesislerinde ise Doha kentinde otel fiyatları; 1 yıldızlı oteller için ortalama 180 Riyalden başlarken, 5 Yıldızlı otellerde 550 Riyale kadar ulaşmaktadır. Doha’da konut yatırımı yapmak istediğinizde ise şehir merkezinde metrekare fiyatları 15.000 Riyalden başlarken, şehir merkezinin dışında metrekare başına fiyatlar 10.000 Riyal ile başlamaktadır.

Katar’da Aylık Sabit Giderler

Katar’da konaklama masraflarını karşıladıktan sonra aylık sabit giderleri de göz önünde bulundurmanız gerekir. Yani telefon, elektrik, enerji, su, cep telefonu için Katar’da yaşam giderleri hesaplanmalıdır. Başkent Doha’da ortalama 85 metrekare bir daire için elektrik, ısıtma, su ve çöp giderleri yaklaşık olarak 240 Riyal masraf oluşturmaktadır. Bir dakika ön ödemeli cep telefonu tarifesinde indirim ve plan olmamak ile birlikte ortalama 0.60 ödeme yapmanız gerekirken 60 Mbps veya daha hızlı sınırsız internet içinde ortalama 300 riyal ödeme talep edilmektedir.

Katar’da Gıda Harcamaları

Yerleşim ve sabit masraflar dışında Katar’da yaşam giderleri konusunda gıda masrafları da göz önünde bulundurulmalıdır. Gıda masrafları için Katar’da restoran fiyatlarını düşünürsek, ucuz bir restoranda günlük yemek masrafı yaklaşık 25 Riyal olurken, iki kişi orta sınıf bir restoranda 180 Riyal ödenebilir. Fast food lokantalarında ya da eşdeğer lokantalarda bir menü yaklaşık 25 Riyal fiyat gösterirken, meşrubatlar veya su ortalama 1 Riyal gibi ücret ile satılmaktadır.

Bir süpermarket üzerinden aylık gıda masraflarını karşılamak istediğinizde; bir litre süt 6, 500 gram ekmek 5 ve 12’li yumurta 10 Riyal civarındadır. 1 kilogram peynir 26 Riyal, 1,5 litre hazır su 2 Riyal, 1 paket sigara 10 riyal, 1 kilogram tavuk 20 Riyal, meyveler ortalama 6 Riyal, patates ve soğan yaklaşık 3 Riyal ve sığır eti ise 25 Riyal civarında bir fiyat göstermektedir.

Katar’da Genel Yaşam Giderleri

Temel ihtiyaçlardan birini oluşturan giyim masrafları için 1 adet kot pantolon, 1 yazlık elbise, koşu ayakkabısı, deri erkek ayakkabısı, çocuk giysileri gibi giyim ihtiyaçları ortalama olarak 200-300 Riyal arasında fiyat değişimi göstermektedir.

Ulaşım için yerel ulaşımda tek yön bilet 5 Riyal ücret gösterirken,  aylık bilet 100 Riyaldir. Ortalama yeni bir Volkswagen ya da Toyota araba 70-80 bin Riyal ile satılmaktadır. Arabanız için 1 litre benzin ise ortalama 2 Riyaldir. Takside açılış 10 Riyal ve kilometre başına 2 Riyal gibi bir fiyat gösterirken, bir saat taksi tarifesi ise 32 Riyal gibi bir ücret göstermektedir.

Boş zamanlarınızda spor kulübüne gitmek isterseniz, aylık ücret olarak yaklaşık 350 Riyal, hafta sonları bir saat tenis etkinliği için 100 riyal, sinema veya uluslararası yayın abonelikleri için yaklaşık 35 Riyal ücret ödemeniz gerekmektedir.

Katar’da yaşam giderleri, elektrik, ulaşım, ev kiraları, gıda, internet, su faturası gibi konularda daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Katar’da çalışma imkanları, iş olanakları, maaşlar ve eğitim imkanları gibi konular için aşağıdaki başlıkları da inceleyebilirsiniz.

Katar’da İş Kurmak. Katar’da Ne İş Yapılır?

Katar’da İş İmkanları. En Fazla İhtiyaç Duyulan Meslekler

Katar’da Nasıl İş Bulunur? Katar İş İlanları

Katar’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri

Katar’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat

Katar’da Üniversite Okumak. Üniversite Ücretleri

Katar Çalışma İzni ve Oturma İzni. Katar Vizesi


2 Yorumlar
  1. Fatih diyor

    Merhaba benim bir sorum olcak katarda dis hekimleri ortalama 11.836 dolar maas aliyormus niyetim cok saglam birikim yapip turkiyeye yeniden donmek yani 20 yil felan calisip turkiyeye geri donmek bu maaşla rahat bir sekilde gecinilir mi orda dis hekimi 4.sinif öğrencisiyim veya dis hekimi icin hangi ulkeyi onerirsiniz ve lojman veriyorlar mi dis hekimlerine

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.