Amerika’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Amerika’da Yaşam Koşulları ve Sosyal Hayat
Yurt dışında yaşamak isteyen her Türk vatandaşının aklına ilk gelen ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Amerika Birleşik Devletleri öncelikle birçoğumuzun sandığı gibi tek ülke değildir, bir ülkeler topluluğudur. Federal bir yönetim düzeninde toplam 52 eyaletten oluşur.Eyaletleri devlet olarak tanımlamamızın nedeni her birinin diğerlerinden çok farklı hükümleri bulunan eyalet yasalarının olmasıdır. Bir eyalette yasak olan bir eylem başka bir eyalette serbest olabiliyor. Öyle ki otoyol hız sınırları dahi eyaletlere göre değişiklik göstermektedir.
Amerika’da yaşam denince öncelikle hangi eyalette yaşamak istediğinizi belirlemek ve buna göre araştırmalar yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bu yazımızda genel olarak Amerika’da yaşam koşulları, sosyal ve kültürel imkanlar hakkında bilgiler vermeye çalıştık.
Amerika’da Türklere Karşı Yaklaşım
Ana vatanından ayrılmak her insana çeşitli zorluklar yaşatır. Kimi aylarca yeni koşullara alışamazken kimileri de birkaç hafta içinde sanki orada doğmuşçasına adaptasyon sağlar. Bu daha çok kendinizle alakalı bir durum olsa da gerçek şu ki ABD’de Türklere karşı çoğunlukla pozitif bir yaklaşım söz konusu.
Özellikle siyahi Amerikalılar, İspanyol ve Fransız kökenli Amerikalıların Türklere bakışı diğer milletlere bakışından biraz daha farklıdır. Bir siyahi Amerikalı ile bir Türk’ün kısa zamanda güzel bir dostluk kurması gayet olasıdır. Genel olarak Amerikalılar Türkiyeyi güçlü bir müttefik olarak görmektedirler ve Türkiye hakkında gayet bilgi sahibidirler.
Amerika’da Yemek Kültürü ve Eğlence Hayatı
Amerika’da insanlar çoğunlukla fast food yiyecekler tüketirler ve en zengininden en fakirine her kesimden insanın ortak noktası evlerine hazır yiyecek sipariş etmesidir. Bu nedenle nüfusun yarısı obezdir. Hemen her köşe başında bir hamburgerci görmek çok sıradandır.
Amerika’da lokanta gibi hizmet sektöründe çalışan herkes sizi tebessümle karşılar ve çoğunlukla nazik bir tavırla siparişinizi alır.İnsanların birbirlerine olan saygıları burada çok net gözlemlenebilir.
Kahvaltı kültürleri de Türkiye’deki gibi çeşitli kahvaltılıklardan ve menemen, sucuklu yumurta, gözleme gibi yan ürünlerden oluşmaz. Ekmeğin üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve bal, becon, mısır gevreği, donut, süt veya portakal suyu seçeneklerinden bir veya ikisi Amerikan kahvaltısını oluşturur.
Amerika’da gece hayatına gelince en temel kural tamamen özgürsünüz ancak özgürlüğünüz bir diğerinin kişisel alanına müdahale edince biter. Bir de alkol satışı yapılan istisnasız her mekanda 21 yaş sınırı uygulanmaktadır. Öyle ki çoğu yerde 40 yaşının altında gösteren her insana alkol almadan önce kimlik sorulmaktadır. Böyle bir şeyle karşılaşırsanız konuyu kişisel algılamamanız için bunun herkese uygulandığını bilmeniz yeterli.
Alkollü içecekler alım gücüne oranla oldukça ucuz denebilir. Ayrıca gece kulüpleri hayatınızda hiç görmeyeceğiniz kadar çok çeşit kokteyl ve alkollü diğer içeceklerle dolu olmaktadır. Herhangi bir mekana gittiğinizde sizinle ilgilenen garsona bahşiş verme konusu atlanmamalıdır. Amerika’da bahşiş bir nezaket ve gelenektir.
21 yaşının altındaki kişiler ise çoğunlukla ev partilerini tercih etmektedir. Özellikle üniversite hayatında hemen her gece bir ev partisine rastlamak olağandır.
Amerika’da Sosyal Yaşam
ABD oldukça kozmopolit bir yapıya sahiptir. Hemen her yerde dünyanın her kesiminden, çeşitli kültürlere sahip etnik gruplar ile karşılaşmak oldukça doğaldır. Her çeşit insanla muhatap olabileceğiniz Amerika’da gayet sosyal bir yaşantınız olabilir. Özellikle birçok şirket, çalışanları için çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemektedir.
Ancak komşuluk ilişkilerinin çok da samimi olmadığı bir gerçektir. Bu, esasen Türkiye’de de özellikle büyük şehirlerde son yıllarda komşuluk ilişkileri göz önüne alındığında çok da yadırganmaması gereken bir durumdur. Komşuluk ilişkilerinin olmamasının nedeni Amerikalıların tüm hayatları boyunca bireyselliğin ön plana çıkmasıdır. Bu bireysellik kafe veya restoranlarda çok net görülebilmektedir. Önlerinde bilgisayarları, telefonları ve içecekleri veya yemekleri ile yan yana duran ama birbirleriyle hiç konuşmayan insanları görmek çok olasıdır.
Neredeyse genel geçer bir kural olarak her Amerikalı 18 yaşından sonra kendi ayakları üzerinde durmak zorunda bırakılmaktadır. Öyle ki üniversite hayatından sonra iş bulamayıp ailesinin yanına dönenlere hayli kötü gözle bakılmaktadır.
Amerika’da yaşam rekabetçi ama bir o kadar da nezaket doludur. Yine de her zaman olduğu gibi fırsatlar ülkesi olma özelliğini taşımaktadır.
Bir Türk olarak yardıma ihtiyacınız olduğu zamanlarda illa ki yine bir Türk’ten veya bir siyahi Amerikalıdan yardım alabilirsiniz.
Amerika’da yaşam, sosyal hayat ve Türklere karşı yaklaşım ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Amerika ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
Amerika’da İş Kurmak. Amerika’da Şirket Açmak
Amerika’da Maaşlar ve İşçi Ücretleri
Amerika Çalışma İzni ve Oturma İzni